Hírek

Hogyan tehető biztonságosabbá a gyerekek számára a TikTok és egészében az internethasználat? Útmutatók szülőknek

Az elmúlt években a TikTok kihívások egyre népszerűbbé váltak a fiatalok körében. Fontos, hogy a trendeket követve maradjanak az észszerűség határain belül és figyeljenek az egészségükre. A gyerekaneten.hu szerkesztői arra hívják fel a figyelmet, hogyan teheti a szülő gyermeke számára biztonságosabbá a TikTokot. 

Megelőzés

A TikTokra hivatalosan 13 éves kor alatt tilos a regisztráció, még a legkörültekintőbb szűrés ellenére is beleakadhatunk olyan tartalmakba egy kiskorú fiókjával is, amelyek miatt érdemes betartani ezt a korhatárt. Indokolt, hogy már a regisztrációt is közösen végezzük a gyerekkel, hiszen a platform nem ellenőrzi, hogy a felhasználó valós születési dátumot adott-e meg az első megnyitáskor. A TikTok alapvető beállításai védik a kiskorúak profiljait, például a 13-15 éveseké privát. Ez azt jelenti, hogy csak a felhasználó által elfogadott személyek követhetik és láthatják a videóit. A részletes lista az alapértelmezett korosztályi beállításokról elérhető itt, magyar nyelven.

Érdemes tanulmányozni a TikTok leírását a felhasználók védelméről. Itt találunk egy hasznos lehetőséget, a ’Családi biztonság funkció’-t, amellyel a szülő összekapcsolhatja saját fiókját a gyerekével:

  1. Készítsük elő a saját készülékünket, és a gyerek által használt eszközt.
  2. Töltsük le az alkalmazást, regisztráljunk fiókot önmagunknak, és a gyereknek is a saját eszközén, valós születési dátummal.
  3. Válasszuk a Profil lehetőséget, majd a három vízszintes vonalat a képernyő jobb felső sarkában, ezután a Beállítások és adatvédelem opciót, majd a Családi biztonság menüpontot. Innen néhány egyszerű lépésen vezet végig a rendszer, és pár perc alatt készen áll az összekapcsolás, amelyet ugyanezen opción belül felügyelhetünk.

További hasznos tippek a biztonságos internethasználathoz, szülőknek: https://gyerekaneten.hu/tema/Hogyan_tehetjuk_biztonsagosabba_gyerekunk_szamara_a_TikTokot

Az NMHH új, szülőknek szóló kiadványából pedig kiderül, hogy a legnagyobb mobil operációs rendszerek milyen szülői felügyeleti beállításokat biztosítanak és ezek hogyan alkalmazhatók.

Gyermekeink védelme az egyik legfontosabb feladatunk az online térben is. Ebben segítenek a digitális szülői felügyeleti lehetőségek. Az útmutatóból kiderül, hogy a legnagyobb mobil operációs rendszerek milyen szülői felügyeleti beállításokat biztosítanak, a felügyelet hogyan terjeszthető ki az applikációkra vagy a gyermek által elérhető streamingoldalak által kínált műsorokra. A kiadvány mellett videók mutatják be lépésről lépésre a szülői felügyelet beállításának menetét Android és iOS-eszközökön. Az útmutató, videókkal, itt érhető el: https://gyerekaneten.hu/tema/Van_eszkoz_a_kezedben

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük