Hírek

A Ne Bántsátok Egymást! kampány a felsősöket, a középiskolásokat, a szülőket és a pedagógusokat szólítja meg

A Ne Bántsátok Egymást figyelemfelhívó kampány elsősorban felsős és középiskolás diákoknak szól. A szervezők célja az iskolai bántalmazás elleni fellépés és a támogató, tiszteletteljes közbeszéd kultúrájának erősítése.  Ezért hozták létre a Bántalmazás Elleni Paktumot, ami egy vállalás. „Nincs benne semmi különös, teljesíthetetlen követelmény. Egyszerűen csak arra kér, legyetek egymással egy kicsit kedvesebbek, figyelmesebbek.”

A 2024. március 27-ig tartó kampány a bántalmazás és zaklatás elleni küzdelemre irányul az iskolai közösségekben. A figyelemfelhívás szükségét az iskolai bántalmazásokról szóló híradások gyarapodása, az esetek súlyossága és következményeinek tragikus kimenetele alapozza meg.

Az UNICEF megbízásából a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet 2022. őszén készített országos felmérése szerint a magyar középiskolások 88 százaléka volt már áldozata iskolai zaklatásnak, 27 százalék fizikai bántalmazást is szenvedett.

„Kampányunk arra koncentrál, hogy bemutassa a bántalmazás számos megjelenési formáját és megértesse, hogy a fizikai, érzelmi, verbális bántalmazások nem csak az áldozatokat érintik, de az egész iskolai közösséget is negatívan befolyásolják.”

Paktum aláírói elkötelezik magukat a bántalmazó és zaklató magatartás elutasítása mellett, és arra ösztönzik egymást, hogy figyeljenek társaikra, szóljanak fel a problémás helyzetekben. Az egyéni felelősségvállalás mellett kiemelt célunk az empátia kialakítása, az önreflektív gyakorlat elsajátításának segítése, ami fontos eleme a pozitív közösségformálásnak.

A Ne Bántsátok Egymást kampány fő célcsoportja a felsős és középiskolás diákok, családjaik, pedagógusaik, és valamennyi olyan kapcsolódó személy, akinek közvetlenül, vagy közvetve köze van a diákokhoz. Közvetett célcsoportunk számára kiemelt üzenetünk annak a felelősségnek a hangsúlyozása, hogy a gyerekek számára a felnőttek a minta, így közös felelősség, milyen példákat mutatunk az utánunk érkező generációnak online, offline térben egyaránt.

A kapmpány weboldala: https://kamaszfesztival.hu/ne-bantsatok-egymast/

A Paktumhoz itt lehet csatlakozni: https://szabad.ahang.hu/petitions/ne-bantsatok-egymast-1

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük