Letölthető anyagok

Online, okosan! Ingyen letölthető az IT biztonság közérthetően c. tankönyv, amely a gyermekek védelmére is nagy hangsúlyt fektet

A Neumann Társaság által kiadott IT biztonság közérthetően című könyv bővített, letölthető verziója hiánypótló tankönyv. Az olvasó átfogóan tájékozódhat az információbiztonság kérdéséről, különös figyelmet fordítva a gyermekek védelmére, a minket érő digitális fenyegetettségek felismerésére és elhárítására.

– A most megjelent tankönyv az előző, 2019. évi változatot bővítette ki, aktualizálta, hiszen az azóta eltelt időszakban számtalan változásnak lehettünk tanúi. Az is bebizonyosodott, hogy az életünk minden területét átható digitalizáció a biztonság kérdését is felhangosítja. Éppen ezért nagyon fontos szerepet kap az információbiztonság kérdése, amelyről e tankönyvben átfogóan, de ugyanakkor a lényegesebb részleteket kiemelve olvashatunk, tanulhatunk. Felkészülhetünk a munkánk, a magánéletünk során, és különösen figyelmet fordítva a gyermekeink védelmére, a minket érő digitális fenyegetettségek felismerésére és elhárítására – írják a szerkesztők.

Az IT biztonság közérthetően c. könyv INNÉT tölthető le >>

A gyermekeket érintő internetes zaklatás – személyes adatokkal való visszaélés c. fejezetből idézünk:

„Az, hogy ha egy gyermek élete a teljes nyilvánosság előtt zajlik, és születésétől kezdődően minden fontos életesemény a közösségi oldalakon dokumentálva van leírásokkal, videókkal, ismerősök és esetleg ismeretlenek általi kommentekkel az később komoly hatással lehet a gyermek személyiségfejlődésére, felnőtté válására és akár egész életére.

‘A tubusba a fogkrémet már nehéz visszanyomni’ – ha egy gyerek életéről minden elérhető online és ez bekerült internetes keresők adatbázisába, lementhetik őket magánemberek, hozzáférhetnek cégek, és egyéb szervezetek (lásd Facebook és a Cambridge Analytica botrány), akkor a gyermek ez ellen később nagyon nehezen fog tudni fellépni, a következményeit meg viselnie kell.

Egyrészt születésekor és még évekig nem az ő döntése, hogy mi jelenik meg róla, másrészt sok kép és esemény a későbbiekben a felnőtt gyermek számára vállalhatatlan és jelentősen sérti a személyiségi jogait az, hogy ezek elérhetőek az interneten. Minden szülőnek el kell gondolkodnia arról, hogyan tudja felelősségteljesen kielégíteni a szülői büszkeségből és közösségi – rokoni érdeklődésből fakadó azon igényeket, amelyek a gyermekei online megjelenését hozzák magukkal.

Az is egy fontos szempont, hogy ha a szülő rossz gyakorlatot követ – akkor előfordulhat, hogy a gyermek is ezt az utat fogja járni, akár a saját életeseményeivel, képeivel, videóival – ezek nyilvánossá tételével. Ez pedig, ha esetleg társadalmi normákat feszeget, vagy ízléstelen vagy sértő bárki gondolkodására vagy érzéseire nézve, akkor később visszaüthet egy álláskeresés vagy párkapcsolat építése során. (…)

Az internetes zaklatás mind a korosztály, mind bűnözői oldalról az egyik legnagyobb fenyegetés, ami a gyermekeket érinti. A TikTok alkalmazás az egyik legjellemzőbb példa erre, amellyel részletesen is foglalkozunk egy későbbi fejezetben. Az alkalmazás 2018-as statisztikái szerint havi százmillió aktív felhasználója volt és a felhasználók napi átlag ötvenkét percet használták az alkalmazást. Az egyik legnagyobb probléma itt is – ahogy a Facebook és szinte minden közösségi média alkalmazásnál – a felhasználói profilok és tartalmak láthatóságának rossz beállításai. Ha a szülő nem is tud erről, a gyerekeknek pedig senki nem magyarázta el, hogy a nyilvános profil és a nyilvános posztok azok tényleg mindenki által láthatók, kommentelhetők – sőt beindexelik a keresők is – akkor ez a táptalaja a pedofil és egyéb beteges hajlamú – esetleg bűnöző felhasználóknak.

Fontos, hogy a gyermek fel legyen készítve az online térben történő kapcsolatteremtés lépéseire és veszélyeire. Tudjon arról, hogy az interneten rengetegen hamis profillal jelentkeznek be, és mások bőrébe bújva élik digitális életüket. Ezért alapvetően bizalmatlansággal kell fogadni minden olyan közeledést vagy kapcsolatépítést, ahol ismeretlenek keresik meg a gyermeket, sőt még néha az ismerősöket is érdemes leellenőrizni.

Az elmúlt években kialakultak azok a bűnözői csoportok, akik a gyermekek és fiatalok bizalmába férkőzve intim képeket csalnak ki tőlük, majd megzsarolják őket ezen képek nyilvánosságra hozásával. Rendkívül fontos, hogy felhívjuk a figyelmet a közösségi oldalakra feltöltött tartalmak láthatóságára, annak korlátozására – ahogy tesszük is ebben a könyvben.”

A könyv online bemutatója itt látható

Szerzők: dr. Erdősi Péter Máté CISA és Solymos Ákos CISM, CRISC, CDPSE
Szakmai lektor: dr. Keszthelyi András
Nyelvi lektor: Rákosi Szilvia
Kiadó: Neumann János Számítógéptudományi Társaság

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük