Hasznos információk

Internetes zaklatás, cyber bullying? Így segíthetjük az általános iskolásokat!

A kortárs bántalmazás – iskolai bullying – jelensége, annak megelőzése és korai felismerése napjainkban fokozott kihívás elé állítja a szülőket, a pedagógusokat és más, iskolai környezetben tevékenykedő szakembereket. Az iskolai bántalmazás ugyanis meglehetősen gyakori, mégis sok esetben nehezen tetten érhető jelenség. Ráadásul a bántalmazás nemcsak az offline térben, vagyis az iskola falai között nyilvánulhat meg, hanem kezdődhet és folytatódhat a virtuális valóságban, azaz az online térben is.

A cyber bullying megelőzése és visszaszorítása érdekében fontos tudatosítani már alsó tagozaton az internet- és okostelefonhasználattal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat a gyerekekben, elengedhetetlen az érzékenyítés és edukálás ebben a témában.

Az Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központ óvodai és iskolai szociális segítői a 3. kerület általános iskolában rendszeresen tartanak – jellemzően osztályfőnökök megkeresése által – bullying-gal kapcsolatos prevenciós, edukációs foglalkozásokat. A szakemberek a hatékony segítségnyújtás érdekében szakmai továbbképzés keretében sajátították el a nemzetközi ENABLE program anyagát. A nemzetközi ENABLE iskolai bántalmazásellenes program célja, hogy a szociális és érzelmi készségek fejlesztésével, valamint a kortárs segítés hangsúlyozásával megelőzze a tanulási környezetben és szabadidőben megjelenő bántalmazást, és ezzel hozzájáruljon a 11-14 éves gyermekek jól-létéhez.
A 3. kerületben feladatot ellátó iskolai szociális segítők – amennyiben erre igény mutatkozik – internetes bántalmazás, azaz a számos formában megnyilvánulható cyber bullying megelőzése, visszaszorítása érdekében is kínálnak foglalkozásokat tanóra keretben a kerületi általános iskolákban.

Ebben az összeállításban internethasználattal, internetes bántalmazással kapcsolatos információs anyagokat gyűjtöttünk össze, melyek nemcsak pedagógusoknak, gyerekekkel foglalkozó szakembereknek, hanem szülőknek is hasznos ismereteket adnak át.

Digitális Gyermekvédelmi Stratégia >>

Digitális Gyermekvédelmi Stratégia. Tananyagok >>

Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány – Digitális szülő: Ajánlott cikkek a témában >>

Gyerekekkel a digitális világban. Online kurzus szülőknek >>

Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány. Nemecsek program >>

Kék Vonal: A szülők szerepe az online visszaélések megelőzésében >>

Kék Vonal – Hogyan védhetem meg a személyes adataimat online? Letölthető plakát >>

Kék Vonal – Hogyan reagálj a közösségi médiában? Letölthető plakát >>

Kék Vonal – Serdülők a neten. Letölthető tanári kézikönyv >>

Kék Vonal – Serdülők a neten. Letölthető óravázlat >>

UNICEF – Gyermekbántalmazás elleni mesterkurzus. Hírlevél feliratkozás itt >>

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük