Hasznos információk

Középiskolások segítéséhez: letölthető osztályfőnöki óravázlatok az iskolai agresszió és zaklatás megelőzésére

A konfliktusok az emberi kapcsolatok természetes velejárói. Ha megfelelő módszerekkel kezeljük őket, tanulási és fejlődési lehetőségként szolgálnak a résztvevők számára. A közös erőfeszítéssel, sikeresen megoldott nehéz társas helyzetek megerősíthetik kapcsolatainkat. Azonban megfelelő eszközök nélkül a feszültség egyre nő, és tehetetlenség agresszióba fordulhat.

Az iskolai környezetben előforduló agresszió megnehezíti a tanárok, diákok és szüleik mindennapjait. A feszült helyzetekkel járó harag és szégyen pedig a tanulást és a tanítást lehetetleníti el.

A Partners Hungary Alapítvány pedagógusai, Bacsó Flóra és Kukity Krisztina, olyan átfogó óvodai és iskolai agresszió- és zaklatásellenes programokat dolgozott ki, amelyek az iskolai szereplők nehéz társas helyzeteire adnak naprakész módszertani válaszokat.

Középiskolai programjuk részeként készült ez az osztályfőnöki óraterv sorozat, amelyet elsősorban a 9. évfolyamosok és osztályfőnökeik számára ajánlanak, de a 10-11-12. évfolyamoknál is jól működik.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az iskolai agresszió, zaklatás leghatékonyabb kezelése a megelőzés, amely egy hosszabb folyamat. A folyamat egymást támogató módszerekből áll, ennek egyik eleme ez az osztályfőnöki órasorozat. Az órák egymásra épülnek, egyre mélyülő tudást, önismeretet és közösségélményt nyújtva a résztvevőknek. A foglalkozásokat heti-kétheti rendszerességgel érdemes
megtartani. Az órasorozat eredménye egy közösen kialakított közösségi normarendszer, amely az osztályon belüli kapcsolatokat szabályozza, elejét véve a konfliktusok eszkalálódásának.

Az alkalmak során a diákoknak újszerű formában van lehetőségük közösen gondolkodni a téma mentén, amely nagyban erősíti az egymással és a pedagógussal való jó kapcsolatot. A tapasztalataink azt mutatják, hogy a közösen kidolgozott szabályokat könnyebben tartjuk be, hiszen azt érezhetjük: van ráhatásunk a bennünket érintő folyamatokra. Az órák végére egy olyan normarendszer állítható össze, amely az érintettek bevonásával készül, a saját igényeikre és szükségleteikre reflektál.

Az órasorozat vázlata a Partners Hungary weboldaláról tölthető le >>

Kép (illusztráció): RDNE Stock project/Pexels

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük