Hasznos információk

Válási és családi mediáció: 3. kerületi lakosok térítésmentesen vehetik igénybe a segítő szolgáltatást

A KSH adatai szerint 2021-ben 18 092 házasság ért véget válással, ugyanakkor többen is házasodtak, mint az azt megelőző években. 2021-ben 72 030 házasságkötés történt, ami közelít az 1986-os számadatokhoz (viszonyításképpen: 1986-ban 29 557 volt a válások száma).

A házasság vagy élettársi kapcsolat megromlása, a felek közötti elhidegülés, a feloldhatatlannak tűnő konfliktushelyzetek komoly akadályokat gördíthetnek az elé, hogy a szülők közös nevezőre jussanak a közös gyermeküket érintő kérdésekben, a szülői szerepek, feladatok gyakorlásában. Amikor véget ér a felnőtt kapcsolat, a szülőtársi viszony akkor is fennmarad, ami új együttműködés kialakítását igényli. A fel nem dolgozott érzelmek, sérelmek beárnyékolhatják ezt a folyamatot, akadályozhatják a racionális döntéseket, ezáltal a gyermek is sérülhet.

Nemcsak válást követően, hanem e nehéz döntés meghozatalát megelőzően is érdemes felkeresni mediátort. Családi mediációval akár a válás is megelőzhető.

Családi és válási mediációt 3. kerületi lakosok térítésmentesen vehetnek igénybe az Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központban (ÓCSTGYVK).

Mit jelent a mediáció?

A mediáció olyan eljárás, mely alkalmas a vitás feleket hatékonyan segíteni a közöttük felmerült problémák megoldásában, ennek eredményeként a felek közötti kapcsolatok rendezésében, gyakran a felek közötti együttműködés helyreállításában, megújításában. A folyamatban a felek közös felkérésére független, pártatlan személy (mediátor) vesz részt, aki e felkérés alapján úgy irányítja az egyeztetés folyamatát, hogy a felek képesek legyenek a problémák megoldására.” (Országos Mediációs Egyesület)

A mediáció (magyarul közvetítés) tehát egy speciális konfliktuskezelő módszer és folyamat, amelynek lényege, hogy a két vagy több fél vitájában, a vitában állók beleegyezésével, egy pártatlan harmadik fél (mediátor/közvetítő) jár közben. A mediátor nem döntőbíró, sokkal inkább vitavezetőként lép fel, hiszen a mediáció során a hangsúly a felek közötti egyezkedésen van, egy jövőre irányuló egyezkedési folyamat. A mediáció célja az, hogy létrejöjjön egy olyan megállapodás, amely mindkettejük számára elfogadható.

Az Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központban képzett, az Igazságügyi Minisztérium névjegyzékében nyilvántartott mediátorok segítik a mediációs folyamatot. A mediáció fontos feltétele, hogy mindkét fél önkéntesen vegyen részt a folyamatban, és tartson igényt a szolgáltatásra.

A szolgáltatás helye: 1035 Budapest, Váradi u. 9-11.

Jelentkezni az ÓCSTGYVK két telephelyének valamelyikén lehet:

Cím: 1035 Budapest, Váradi utca 9-11.

Telefon: +36 1 250-1964

Cím: 1038 Budapest, Kelta utca 5.

Telefon: +36 1 250-3766

Nyitókép: Cottonbro/Pexels

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük