Hírek

A nikotinpárna, azaz a snüssz használata már az általános iskolás korosztálynál is megjelenik! A veszélyekre figyelmeztet a Drogkutató Intézet

A fiatalok körében a snüssz használata kapudrog lehet a dohányzás világába. Már általános iskolában is megjelenik, akár a nyolcadikos tanulók háromnegyede próbálta már a snüsszt. Sokan hamis információk alapján döntenek a használata mellett, kevésbé tartják károsnak. Könnyen el tudják rejteni a szülők vagy tanárok elől, de veszélyes a használata, mert nagyon gyorsan okozhat túladagolást, mérgezést és gyakran eszméletüket is veszítik – hívja fel a figyelmet a drogkutato.hu elemzése.

Az elmúlt években gyakran hallhattunk a cigarettázás egészségesebb alternatívájának tartott snüsszről. A snüssz nem több, mint füstmentes „nikotinpárna”, amely őrölt, nedves dohánytermék. A száj alsó vagy felső nyálkahártyájára helyezhető tasakok továbbá vizet, sót és akár aromaanyagokat (például mentolos, gyógynövényes, citrusos) is tartalmaznak.

A nyál felszabadítja a nikotint, amely a fogíny vékony bőrén át felszívódik a véráramba, ezzel kiváltva gyors hatását. A teafilterhez hasonló, csomagolt nikotin a szájrák kialakulását is okozhatja. Emellett erős nikotinfüggőség is könnyen kialakulhat a nagyon magas nikotintartalma miatt. Egyetlen szál klasszikus cigaretta nikotintartalma 1-2 mg, míg az említett snüsszé 4-6-10-16-20 mg/tasak kiszerelésű is lehet. 

A XVIII. századi svéd találmány fogyasztása nem büntetendő, viszont árusítása tilos egy 1992-ben bevezetett törvény alapján az Európai Unióban – ellenben Svédország azzal a feltétellel lépett be az Unióba, hogy mentesül a törvény betartása alól. Az EU elvárja, hogy 2040-re füstmentesnek titulálhassa a tagállamait, de ez korántsem a snüsszfogyasztásra való átszoktatást jelenti.

A fiatalok körében igen elterjedt, nem látszik a használata, nincs kellemetlen szaga, és a maga módján olcsónak is számít. Magyarországon a dohánymentes nikotintasakot lehet kapni. A hatása a cigarettáéhoz hasonló, enyhe kábultságot, hányingert és hányást, rosszullétet és fáradtságot okozhat a tasak felhelyezésétől számítva 3-5 percen belül.

A dohányzás, mint civilizációs ártalom 

Az egészségkárosító magatartásformák közül az egyik legelterjedtebb a dohányzás. A magzati kortól kezdve az élet minden szakaszában negatív hatást gyakorol az egészségre: a légcső-, hörgő-, illetve tüdőrák okozta halálozások 85%-áért, az ischaemiás szívbetegség miatti halálozások 16%-áért felelős.  A nemdohányzók 20%-a napi szinten volt kitéve a passzív dohányzásnak. Több áldozatot követel, mint az alkoholizmus, a kábítószer-használat, a fertőzések, a tűzesetek és a bűnügyek összesen.

A nikotinról általánosan

A nikotin a dohánynövény leveleiben megtalálható pszichoaktív vegyület, erős méreg, bőrön és nyálkahártyán könnyen felszívódik. Akár halálos is lehet a mennyisége, ezért növényvédő szer formájában is előszeretettel használják. Hatása a központi idegrendszeren keresztül, a „jutalmazó központ” dopamintermelésével stimuláló. A függőség kialakulásában jelentős szerepet kapnak biológiai és genetikai tényezők is. Egy elfogadott pszichofarmakológiai elképzelés szerint a nikotin a túléléshez alapvetően fontos jutalmazó (rewarding) mechanizmusokon keresztül fejti ki a hatását, hasonlóan a kokainhoz vagy a heroinhoz. Pszichés hatásai között a stressz csökkenése számottevő, továbbá az álmosságot is fedheti és hangulatváltozásokat okozhat.

A nikotin a pulzus és a vérnyomás emelkedését, verejtékezést, remegést és görcsöket is okozhat. Várandós kismamáknál méhösszehúzódást válthat ki, továbbá magzatkárosító is.

Pszichés és fizikai függőség is könnyen kialakul, az elvonási tünetek az ingerlékenység, agresszivitás, koncentrációs zavarok, alvászavar, a pulzus csökkenése, szájszárazság, fejfájás, fáradtság és megnövekedett étvágy.

A fiatalok körében a snüssz használata kapudrog lehet a dohányzás világába. Már általános iskolában is megjelenik, akár a nyolcadikos tanulók háromnegyede próbálta már a snüsszt. Sokan hamis információk alapján döntenek a használata mellett, kevésbé tartják károsnak. Könnyen el tudják rejteni a szülők vagy tanárok elől, de veszélyes a használata, mert nagyon gyorsan okozhat túladagolást, mérgezést és gyakran eszméletüket is veszítik. Az osztály- vagy csoporttársak nyomása is késztetheti a diákokat a snüsszözésre, a társaságba való beilleszkedés vagy elfogadás reményében próbálják ki. Jogszabály alapján a dohányzást helyettesítő nikotintartalmú termékek közé sorolható, így a snüssz fogyasztása köznevelési, valamint gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézményben tilos.

A nikotinos tasak nem segít a dohányzásról való leszokásban, nincs bizonyított kutatás arra vonatkozóan, hogy alkalmas lenne a snüssz a dohányzás okozta nikotin- és viselkedési függőség kezelésére.

A teljes elemzés ITT olvasható

Forrás: Drogkutató Intézet

Kép: Bengt Wiberg/Pixabay

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük