Hírek

A POCO használata fokozottan kockázatos! Az illegális elektronikus cigaretta az általános iskolások körében sem ismeretlen

Az ELF Bar után egy újabb ízesített elektronikus cigaretta, a POCO Bar terjed vírusszerűen elsősorban a fiatalok, nem ritkán már felső tagozatos tanulók körében. Az ELF Barhoz hasonló eszköz egy színes, eldobható készülék, mely ízesített nikotinos folyadékot tartalmaz.

Annak ellenére, hogy nemcsak a forgalmazása, hanem a birtoklása is tilos, nemcsak középiskolákban, de egyre több általános iskolában is megjelenik a POCO.

Mivel a POCO Bar is egy ízesített elektronikus cigaretta, ezért erről az eszközről is elmondható, hogy illegális termék. Magyarországon legálisan sem ízesített elektronikus cigaretta, sem ízesített dohányzást imitáló elektronikus eszköz (nikotint nem tartalmazó elektronikus cigaretta), sem pedig utántöltő flakon nem értékesíthető, a Nemzeti Dohányboltokban sem.

Mivel az interneten illegálisan vásárolható eszközök felépítése és a töltőfolyadékok összetétele jellemzően nem ismert, ezért fokozottan kockázatos a használatuk.

A POCO Bar tartálya akár 10 000 szippantásnyi folyadékot is tartalmazhat (szemben a 20-40 szippantásnyi cigarettával), melyet akár egyszerre, szünet nélkül is bevihet a szervezetébe a fogyasztó. Az ízesítés miatt a fiatalok könnyedén túlzásba vihetik a fogyasztást, ami akár nikotinmérgezéses tüneteket is eredményezhet. A nikotinmérgezés első tünetei a gyomor- és béltraktust érintik. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy hányinger és hányás jelentkezik, de hamar kialakulnak központi idegrendszeri tünetek is. Ilyen a fejfájás, a szédülés, a zavartság.

Az elektronikus cigaretták és az új típusú termékek használatával, világszerte megnövekedett a nikotin okozta mérgezések száma, ennek egyik oka, hogy a termékeken, patronokon feltüntetett nikotin koncentráció – sok esetben jelentősen – több mint a hibahatárnak számító 10%-kal – eltér a folyadékban lévő tényleges mennyiségtől. Másrészt, már a terméken adott esetben jelzett, jellemzően 3-5%-os nikotinkoncentráció is azt jelenti, hogy egyetlen patronban olyan mennyiségű nikotin van, mint egy hagyományos cigaretta esetén 2-5 dobozban összesen!

Mint arra a Nemzeti Népegészségügyi Központ is felhívja a figyelmet: az e-cigaretta, illetve az új típusú termékek, a hagyományos cigarettával egyező mértékben képesek kialakítani a nikotinfüggőséget, a rendszeres használat pedig bizonyítottan növeli a hagyományos cigarettára való rászokás valószínűségét.

Magyarországon az elektronikus cigarettára ugyanazok a jogszabályok vonatkoznak, mint a hagyományos dohánytermékekre, azaz a dohányzást tiltó helyeken nem lehet e-cigarettát sem használni, tilos a termék reklámozása, illetve elektronikus cigaretta, dohányzást imitáló elektronikus eszköz, utántöltő flakon, valamint nikotinmentes utántöltő flakon forgalmazása kizárólag dohányboltban engedélyezett.

***

Amennyiben egy iskolában felmerül annak a gyanúja, hogy a diákok körében terjed a POCO használata, feltétlenül érdemes megkeresni a területileg illetékes rendőrkapitányság iskolai bűnmegelőzési referensét és/vagy iskolai szociális segítőjét.

Webajánló: leszokastamogatas.hu/poco-bar/

elfustolteselyek.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük