Hírek

Az online biztonság, a digitális gyermekvédelem aktuális kérdéseiről, kihívásairól: Biztonságos Internet Nap 2024

Február 6-án került sor a Magyar Telekom Székházban a Safer Internet Day/Biztonságos Internet Nap programra a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat szervezésében. A gyerekek interaktív játékokban vehettek részt, a felnőttek pedig izgalmas előadásokat hallhattak.

Idén 21. alkalommal szervezték meg az Európai Unió tagállamaiban és a világon, így hazánkban is a Biztonságos Internet Napot (SID). A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat által üzemeltetett magyar Safer Internet Center társasjáték-készítő pályázatot hirdetett az eseményhez kapcsolódva gyerekek számára. A pályázat célja az volt, hogy a fiatalok olyan társasjátékokat alkossanak, amelyekkel – az online világban megélt dilemmák, vagy az itt szerzett tapasztalataik hatására – újító és kísérletező módon reflektálnak az őket, kortársaikat, illetve a társadalmat érintő jelenségekre. 

A szakmai program a gyerekek online biztonsága, az online gyermekvédelem köré szerveződött, az alábbi témákban hangzottak el előadások:

  • A gyermekvédelem aktuális kérdései a médiaszabályozásban
  • Adathalászat és a mesterséges intelligencia
  • Hello Szülő! A platform, ahol jótól kérdezel
  • Digitális nevelés, biztonságos online világ gyermekeink számára
  • Szülők, hol vagytok?
  • Kattintások közötti kihívások, szülői stratégiák a digitális korban

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat a gyermekek, szülők és tanárok felvilágosítását, illetve az interneten található káros tartalmak eltávolítását tűzte ki célul.

Szeretnék elérni, hogy az országban minél több internethasználó böngészhessen biztonságos körülmények között, illetve, hogy probléma esetén az érintettek tudják, kihez fordulhatnak. Céljuk, hogy egyszerre hívják fel a figyelmet az interneten leselkedő veszélyekre és a világháló jó oldalára, illetve szeretnék megteremteni a káros tartalmak orvoslásának, illetve a segítségnyújtásnak a lehetőségét.

A szervezet 2019 óta saját Hotline-t működtet, amelyen keresztül a felhasználók bejelenthetik a káros és illegális tartalmakat: www.biztonsagosinternet.hu

Webajánló:

kiberpajzs.hu

police.hu/hu/hirek-es-informaciok/bunmegelozes/internet-biztonsag

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük