Hírek

Bűnmegelőzési referens is segíti az iskolai szociális segítők prevenciós munkáját a 3. kerület iskoláiban

A 2018/19-es tanév óta érhető el a hazai köznevelési intézményekben – óvodákban, iskolákban, középiskolákban, kollégiumokban – az óvodai és iskolai szociális segítő tevékenység. A prevenciófókuszú, vagyis a gyermekek megfelelő testi, lelki, szellemi fejlődését nehezítő, akadályozó problémák megelőzésére és korai felismerésére fókuszáló feladatot a területileg illetékes családsegítő központok munkatársai látják el. A felsőfokú végzettséggel rendelkező óvodai és iskolai szociális segítők feladata sokrétű; gyermekekkel, tanulókkal, pedagógusokkal, óvodákban, iskolákban, más intézményekben elérhető szakemberekkel (védőnők, iskolapszichológusok, fejlesztőpedagógusok stb.), és szülőkkel állnak kapcsolatban. Egyéni, csoportos és közösségi szociális munkát végeznek.

Az óvodai és iskolai szociális segítők színes szolgáltatási palettájának fontos elemét képezik a jellemzően iskolákban általuk vezetett tematikus foglalkozások, előadások. Ennek kapcsán társ szakemberekkel is együttműködnek – arra is van példa, hogy a rendőrség bűnmegelőzési tanácsadójával együtt vezetnek foglalkozásokat, különböző témában: konfliktuskezelés, iskolai zaklatás – bullying, drogprevenció stb.

Nyitóképünkön Trenkáné Csom Henrietta c. r. alezredes, a BRFK III. Kerületi Rendőrkapitányság munkatársa látható, aki 2023. június 1-jén iskolai szociális segítő bevonásával tartott – iskolai megkeresés alapján, konkrét esethez kapcsolódóan – ismeretterjesztő előadást konstruktív és hatékony konfliktuskezelés témában az egyik 3. kerületi általános iskola 3. évfolyamán. Az bűnmegelőzési referens eladásához szorosan kapcsolódik az iskolai szociális segítő által tartandó interaktív foglalkozás, amely más aspektusból járja körbe ezt a fontos témát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük