Hírek

Figyeljünk a gyerekekre! A félévi iskolai értékelés kapcsán erre kéri a szülőket a rendőrség

A diákok számára január második fele az iskolai teljesítmény félévi értékelésének az időszaka, ami nem minden tanuló számára örömteli. A szülők természetes igénye, hogy gyermekük az iskolában magához mérten a legjobb teljesítményt nyújtsa, ez az elvárás azonban nem mindig teljesül úgy, ahogy szeretnék, sőt esetenként túlzottnak bizonyul – írja korábbi felhívásában a rendőrség.

A bizonyítványosztás időszakában előfordulhat, hogy azok a gyermekek, akik rosszabb jegyeket kapnak, nem mernek hazamenni, mert félnek a szülői reakcióktól, büntetésektől. A konfliktus elkerülése érdekében inkább az utcán csellengenek, vagy barátoknál húzzák meg magukat, olvasható a police.hu-n.

A rendőrség bűnmegelőzési szakemberei erre az időszakra prevenciós tájékoztató anyagot állítottak össze, melyben felhívják a figyelmet a rossz tanulmányi eredmények miatt esetlegesen szorongó tanulókra.

– Sajnálatos módon időről-időre akadnak olyan fiatalok, akik az iskolai értékelések és bizonyítványok átvétele után nem mernek hazamenni. Ezek a gyerekek az utcán csellengenek, és olyan szituációkba kerülhetnek, amire koruknál fogva nincsenek felkészülve. A fizikailag és lelkileg magukra maradt fiatalok áldozattá, szélsőséges esetben akár elkövetővé is válhatnak. A szökés általában kétségbeesett kísérlet a gyermek részéről, hogy gondjaira megoldást találjon, felhívja magára környezete figyelmét, vagy elodázza a várható kellemetlen találkozást a szüleivel. A háttérben gyakran egyéb iskolai vagy családon belüli problémák is meghúzódhatnak, amelyek ebben az időszakban felerősödhetnek a gyermekben.

Mit tehet a szülő?

Alapvető, hogy beszélgessen a gyermekével minél többet, ismerje fel, hogy milyen gondolatok foglalkoztatják.

Olyan bizalmi szülő-gyermek viszont kell kialakítani, amelyben a fiatal számíthat a családjára, bátran el meri mondani a problémáit, amelyre ezután együtt lehet megoldást keresni.

A szülők és a pedagógusok cseréljék ki tapasztalataikat és észrevételeiket a gyermek viselkedésével kapcsolatban, különös tekintettel a lehetséges problémák korai jeleire.

Közvetlenül a félévi értesítő előtt otthon, nyugodt körülmények között a gyermekkel együtt tekintsék át az e-napló jegyeit és tantárgyi átlagait, megelőzve ezzel a szorongáshoz vezető meglepetéseket.

A körülmények ismeretében érdemes megfontolni, hogy ezeken a napokon akkor is menjen el gyermeke elé az iskolába, ha egyébként már egyedül szokott hazajárni.

Ha a gyermek nem érkezik időben haza, holléte ismeretlen, haladéktalanul értesítse a rendőrséget a 112-es segélyhívó telefonszámon.

***

Az iskolákban az iskolapszichológus mellett elérhető szociális segítő is, akihez a gyermek és a szülő egyaránt fordulhat ilyen jellegű nehézségek esetén is. A 3. kerületi iskolai szociális segítők a szülők, tanulók rendelkezésére állnak, a pedagógusok is megkereshetik őket.

https://www.ocstgyvk.hu/ovodai-es-iskolai-szocialis-segito-szolgaltatas

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük