Letölthető anyagok

Ügyeljünk az online biztonságra az adventi, karácsonyi időszakban is! Rendőrségi felhívás, felnőtteknek, gyerekeknek

Általános és középiskolásoknak, valamint felnőtteknek állított össze szezonális figyelemfelkeltő plakátokat a rendőrség, az online biztonság védelme érdekében.

A felnőtteknek készült „Biztonságos karácsony – Online vásárlási tippek” c. infografika arra hívja fel a figyelmet, hogy webáruházban történő vásárlás esetén minden esetben fontos ellenőrizni, hogy megbízható-e az adott webshop. Célszerű rákeresni az e-boltról írt vásárlói véleményekre, értékelésekre. Az ismeretlen oldalakat jobb elkerülni – a csalók sokféle hamis webáruházat üzemeltetnek.

Ha egy webáruház nagyon olcsón kínálja a termékeit, szintén nem árt az óvatosság! A 90%-os akciók gyanúra adnak okot. Sok hamisítvány érhető el a neten, melyek az eredeti termékekhez képest töredék áron megvásárolhatók, ám ezek az áruk gyakran silány minőségűek.

Amennyiben adok-veszek oldalról vagy közösségi médián keresztül vásárolnánk magánszemélytől, legyünk körültekintőek, mivel ezek a netes felületek a csalók kedvenc terepei.

Soha ne fizessünk előre! – hívja fel a figyelmet a rendőrség. Magánszemélynek ne adjunk meg bankkártya vagy bankszámla adatokat. Bankkártyás fizetés esetén körültekintően járjunk el, a kétfaktoros azonosítást alkalmazva.

Az általános iskolásoknak készült infografika arra hívja fel a gyerekek figyelmét, hogy senkivel se osszák meg a személyes adataikat, a jelszavaikat, a fotóikat az online térben.

A középiskolás korosztálynak szánt infografikán egyebek mellett ez olvasható:

A telód és az órád is okos? Meglehet! Hogy ne éljenek vissza az adataiddal, ne húzzanak le pénzzel, és ne trollkodjanak be az életedbe, neked is okosnak kell lenned!

Légy körültekintő az offline és az online térben, hogy biztonságos legyen az adventi készülődés, a karácsony és az egész téli szünet, ami most jó hosszú lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük