Letölthető anyagok

Az elmúlt 20 évben megduplázódott a cukorbeteg gyermekek száma. A Szurikáta Alapítvány ismeretterjesztéssel, képzéssel segíti az érintett családokat és a pedagógusokat

Az elmúlt húsz évben a duplájára növekedett a cukorbeteg felnőttek és gyerekek száma hazánkban. 2021-ben mintegy 1 millió 100 ezer felnőtt élt cukorbetegként, míg a 18 év alattiak körében 5158 diabéteszes esetet regisztráltak.

„A rossz táplálkozási szokások, a mozgásszegény életmód és a túlhajszolt életvitel egyaránt kedvez a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának. Ma már ez nem csak az idősebbek problémája, hiszen azt láthatjuk, hogy a gyermekek körében is gyakoribbá vált a diabétesz, részben a helytelen életmód következtében”, mondja dr. Bartos Tímea, belgyógyász szakorvos, diabetológus.

Mint említi: először is érdemes meghatározni a diabétesz különböző típusait! Az 1-es típusú cukorbetegségnél valószínűen egy autoimmun mechanizmus következtében károsodik a hasnyálmirigy béta sejtjeinek működése, és így nem termelődik elegendő inzulin. A 2-es típusú diabétesznél ugyan a hasnyálmirigy termel inzulint, de az inzulinrezisztencia miatt a hatását nem tudja megfelelően kifejteni. Ez a kóros folyamat évekig lappanghat tünetmentesen, de bizonyos jelek a cukorbetegségre figyelmeztethetnek: ilyen például a túlzott vízivás, a túl gyakori vizelés, a homályos(abb) látás, a fejfájás, a fáradtság, és az is gyanús jel, ha valaki hirtelen (akár farkasétvány mellett is) fogyni kezd vagy fokozottan izzad.

A diabétesztípusok közül a 2-es típusú cukorbetegség fordul elő a leggyakrabban. Kialakulásában szerepet játszanak a genetikai tényezők mellett az elhízás, a magas cukor- és kalóriatartalmú ételek nagyarányú fogyasztása, a mozgásszegény, ülő életmód és a stresszes életvitel. Mivel a cukorbetegség eleinte nem feltétlenül okoz panaszokat, szűrése rendkívül fontos, hiszen nagyon komoly szövődményekkel jár a betegség, hangsúlyozza dr. Bartos Tímea.

A Szurikáta Alapítvány 2014-ben azzal a céllal jött létre, hogy megkönnyítse a diabéteszes gyermekek és fiatalok családjainak mindennapjait otthon, az óvodában és az iskolában. Szakmai partnerük a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekgyógyászati Klinikája.

Számos kampánnyal hívják fel széles szolgáltatásaikra a figyelmet, ezekről a szurikataalapitvany.hu weboldalon lehet tájékozódni. Az Alapítvány egyebek mellett pedagógusképzést is folytat, hogy a szakemberek az óvodákban és az iskolákban a cukorbeteg gyerekek közösségi fogadását, ellátását segíteni tudják. Képzés évente több alkalommal indul.

Családi napot is szerveznek az érintett családok támogatása érdekében >>

Fotó forrása: Pavel Danilyuk/Pexels

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük