Letölthető anyagok

Változatos óravázlatok, oktatócsomagok pedagógusoknak a fenntarthatósági témahétre

Minden tanévben az április 22-én esedékes Föld Napjához kapcsolódóan kerül sor az iskolákban a fenntarthatósági témahétre, amit számos hazai „zöld” szervezet segít szakmailag megalapozott, hiteles programokkal, oktatócsomagokkal.

A Magyar Természetvédők Szövetsége 2024-ben két olyan témakört ajánl a fenntarthatósági témahétre, amelyek egyrészt újszerűek, másrészt az elméleti háttér mellett az adott témakörhöz kapcsolódóan játékos feladatokat is tartalmaznak.

1) Heti húsmentes nap oktatócsomag

A Heti húsmentes nap oktatócsomag a húsfogyasztás csökkentésének szükségességét és annak környezeti, éghajlatvédelmi kérdéseit járja körül. A témakörhöz – az elméleti összefoglaló mellett – mintaelőadás készült, ajánlott filmek listájával, egyszerűen nyomtatható játékokkal, feladatlapokkal, az ajánlott korcsoportok megjelölésével. A 94 oldalas, ingyenesen elérhető kiadvány ITT érhető el >>

2) KlímaÖKOképző – fenntarthatóságra nevelési gyűjtemény

A 168 oldalas fenntarthatóságra nevelési gyűjtemény is nagyon jól használható az iskolai fenntarthatósági témahéten. „Egy gyors és folyamatosan változó világban élünk, amelyben állandó küzdelmet folytatunk az idővel. A kiadványban összegyűjtött játékok lehetőséget nyújtanak arra, hogy egy picit lelassítsunk, szemlélődjünk, és gondolkodjunk. A játékok célja, hogy felhívják a résztvevők figyelmét a környezetünk és a természet szépségeire. Segíthetnek a természetvédellemel kapcsolatos témákra való hangolódásban, de akár bemelegítő gyakorlatként is lehet alkalmazni őket, egy-egy tanóra, program vagy workshop elején”, írják a szerkesztők. A KlímaÖKOképző kiadvány ITT érhető el >>

Kidolgozott óravázlatok is elérhetők a www.fenntarthatosagi.temahet.hu weboldalon alsó, felső tagozatos diákok, valamint középiskolások pedagógusai számára, az óravázlatok egy részéhez prezentáció is készült, melyek az iskolai foglalkozásokon felhasználhatók.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük