Hasznos információk

Általános és középiskolásokkal foglalkozó szakemberek eszköztárát bővíti a bázisiskolai program letölthető gyakorlatgyűjteménye

Az Új Nemzedék Bázisiskolai program weboldalán található játék- és gyakorlatgyűjteménynek a köznevelésben dolgozó pedagógusok, szociális segítők is hasznát veszik, ha például kompetenciafejlesztést vagy csapatfejlesztést célzó foglalkozást szeretnének megvalósítani felső tagozatos tanulók, középiskolások körében.

Játszani jó. Jó, mert kikapcsol, mert örömet ad. Azonban ennél több is történik: az önfeledt játékban megélt tökéletes önazonosság, a játékban felszabaduló belső erőforrások hatására létrejövő flow-élmény erősíti az önbecsülést, jelentős szerepet játszva a pozitív önértékelés megszilárdulásában. A játék messze több, mint puszta szórakozás. A játék a belső és külső tapasztalás kifinomult módja, amiben a játszó képessé válik a külső és belső hatások akadálytalan megélésére. (…)

A bip.ujnemzedek.hu weboldalon található játék- vagy gyakorlatgyűjteményben szereplő leírások megvalósítása előtt célszerű tisztázni, hogy mit is várunk ezektől a feladatoktól. Játékokat keresünk vagy gyakorlatokat? – írják a szerkesztők.

A gyakorlat kiválasztása során célszerű szem előtt tartani az alábbiakat:

  • Mi a célom ezzel a gyakorlattal? Mennyiben, mitől lesz több mint játszadozás?
  • A leírást elolvasva értem, hogy mire megy ki a játék? El tudom képzelni, hogy körülbelül mire számíthatok?
  • Megfelel a csoportom (és a benne lévő egyének) érettségének ez a gyakorlat?
  • Vannak előre látható veszélyei a feladatnak? Hogyan fogom megelőzni ezeket?

Amire a gyakorlat vezetése során figyelni kell:

  • Értsék a résztvevők, hogy mi történik; értsék a tágabb kereteket (mi a célja  a foglalkozás(ok)nak, miért játszunk)
  • Értsék a konkrét feladatot
  • A gyakorlatban mindenki önként vegyen részt; ha nem szívesen teszi, legyen lehetősége passzolni
  • A résztvevők fizikai és lelki biztonságát szavatolni kell

A sajátélményű foglalkozás kereteiről itt található bővebb információ >>

A weboldalon 12 éves és idősebb korcsoport számára találhatók különféle – főleg osztályteremben megvalósítható – gyakorlatok, játékok, részletes ismertetővel, leírással. Ezek között találunk bemelegítő, energetizáló, lazító, levezető, koncentrációs, ismerkedő, problémamegoldó, kommunikációs, önismereti, együttműködési, dramatikus játéktípusokat, és a rendelkezésre álló idő alapján is kereshetünk ennek megfelelő csoportjátékot, a legrövidebb 5-10 perces, a leghosszabb pedig meghaladja a 30 percet.

Nemcsak osztályteremben megvalósítható gyakorlatok kerültek a honlapra, hanem nagyobb teremben és szabadtérben kivitelezhető csoportjátékok is. Minden játéknál fel van tüntetve az eszközigény, továbbá ún. reflexiós kérdéseket is találnak a játékvezetők az egyes feladatok mellett, melyek segítik a játék feldolgozását, a tapasztalatok megosztását.

Példa egy játékra: Az empatikus vita >>

Bázisiskolai Program a TÁMOP 3.3.12-12-2013-0001. sz. „Ifjúság.hu a sikeres nemzedékért – Átfogó ifjúsági szolgáltatásfejlesztés a köznevelésben tanuló diákok esélyegyenlőségének növelése érdekében” című projektbe ágyazódik be.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük