Hasznos információk

Becserkészés a neten: mi az a grooming, és hogyan ismerhető fel? Ingyenesen letölthető információs anyag

A biztonságos internethasználatról nem lehet elégszer beszélni, hisz jó ideje már a gyerekek is aktív felhasználók, a közösségi médiában is jelen vannak, sokan az életkori megkötéseket sem veszik figyelembe, és gyakori, hogy ez a szülők figyelmét is elkerüli. A közösségi platformokon történő ismerkedés, beszélgetés sok veszélyt hordoz magában, hisz nem mindig tudhatjuk, hogy ki áll az adott profil mögött, ezért fokozott óvatosságra van szükség.

– Napjaink egyik káros jelensége a grooming, azaz a becserkészés. A grooming része lehet a fizikai bántalmazás, de az is, hogy a felnőtt megmutatja a nemi szervét, vagy más, egyértelműen szexuális tartalmú fotót, videót küld. Gyakran arra kéri a gyereket is, hogy intim képeket készítsen magáról, vagy hogy ő készíthessen ilyen képeket a gyerekről – hívja fel a figyelmet a Hintalovon Alapítvány.

Az Alapítvány ingyenesen elérhetővé tett egy groomingról szóló információs anyagot, melyet szülők, szakemberek is tudnak használni, összefoglalja a groominggal kapcsolatos tudnivalókat, és gyakorlati útmutatóval szolgál annak érdekében, hogy ilyen esetek ne fordulhassanak elő.

Az ingyenes kiadvány a Hintalovon weboldalán érhető el.

Szülők, szakemberek figyelmébe ajánljuk a www.biztonsagosinternet.hu weboldalt, itt bejelenthetők azok a weboldalak, melyeket jogsértőnek, károsnak tartanak, esetleg a gyermekek szellemi fejlődésére veszélyt jelenthetnek.

A 3. kerület általános és középiskoláiban az Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központ szakemberei, az iskolai szociális segítők évek óta tartanak foglalkozásokat osztályfőnökök, intézményvezetők felkérése alapján a biztonságos internethasználatról, netikettről. Érdemes élni ezzel a lehetőséggel!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük