Hasznos információk

Gyermekjogokat ismertető mesekönyv, feladatos füzet és alternatív óraterv általános iskolásoknak

Bellai Zorka Hanna Gyermekjogok az iskolában című könyvét szülők és pedagógusok figyelmébe egyaránt ajánljuk. A hasznos információs anyag önmagában is segítséget nyújt, hogyan beszélgessenek erről a témáról diákjaikkal, gyermekeikkel. A könyv elérhető az UNICEF Tudástárában.

A kötetről: Zorka kisiskolások számára írta meg mesegyűjteményét abból a célból, hogy ez a korosztály a nekik szóló történeteken keresztül ismerhesse meg a gyermekjogokat. Az iskolai élet során előforduló alapvető helyzetekre és az azokkal kapcsolatos jogokra koncentráló írás izgalmas, az egész osztályközösséget gondolkodásra bíró feladatokat és általános iskolás gyerekek számára összeállított alternatív óratervet is tartalmaz. 

„A gyerekek ellátása, táplálása, tanítása, testi-lelki védelme minden társadalom kiemelt feladata. A gondozás és ellátás azt is jelenti, hogy a gyerekek hozzáférhetnek különféle erőforrásokhoz,
de olyanokat is megkaphatnak általa, mint a szeretet, az önbecsülés, a tudás, és a bennük rejlő képességek kibontakoztatása. A védelem nemcsak a szülők dolga, hanem mindenki másé is, aki a
gyerekekkel kapcsolatba kerül. Így a családnak, a kisközösségnek,az intézményeknek és szakembereknek, valamint a törvények alkotóinak is figyelembe kell vennie a védelem fontosságát. A részvétel pedig az aktív cselekvésen túl – például a téged érintő döntések meghozatalában való részvétel – azt is jelenti, hogy a gyerekek megnyilvánulhatnak egyénenként és csoportban is”, olvasható a könyv előszavában a Gyermekjogi Egyezmény részlete.

Az egyezmény arra is felhívja a figyelmet, hogy a gyermekeknek megfelelő tájékoztatást kell kapniuk az őket érintő jogokról, vagy otthoni ismertetés, „nevelés” keretében, vagy iskolai oktatási környezetbe beépítve.

Webajánló

Mik azok a gyermekjogok?
https://unicef.hu/mik-azok-a-gyermekjogok
https://unicef.hu/gyermekjogok

Gyermekjogi Egyezmény Gyereknyelven
https://unicef.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük