Hasznos információk

HelpAPP. Az UNICEF mobiltelefonos alkalmazása bántalmazás esetén azonnali segítséget nyújt a gyerekeknek

A gyerekekkel szembeni erőszak mindenhol ott van. Magyarországon minden 10. gyermek veszélyben él az őt érő erőszak miatt. A világon minden harmadik 13-15 év közötti gyerek volt már bántalmazás áldozata. Tízből hat gyereket bántalmaztak már fizikailag, verbálisan, vagy virtuálisan az iskolai közösségében/kortárs csoportban.

Az UNICEF Magyarország azért fejlesztette ki a HelpAPP-et, mert a 21. század gyermekei a digitális világ gyermekei. A legnagyobb természetességgel használják a mobiltelefonokat, számítógépeket, internetet. Ha segíteni akarunk nekik, azt a nyelvet kell megtanulnunk, amit ők beszélnek. Azokat az eszközöket kell használnunk, amelyeket ők használnak.

A gyermekekre leselkedő veszélyek növekedését észlelve az UNICEF továbbfejlesztette mobiltelefonos alkalmazását, a HelpAPP-ot, amely iOS és az Android eszközökön egyaránt ingyenesen elérhető. Ha a gyermeket bántják, vagy veszélyben van, egyetlen gombnyomással segítséget hívhat, vagy elküldheti GPS koordinátáit, ezen túlmenően pedig a fiatal választ kaphat a bántalmazással kapcsolatos kérdéseire is. A felhasználó kiválaszthatja, hogy az erőszak az iskolában, otthon, vagy a párkapcsolatában történik vele – vagy valakivel, akinek segíteni szeretne – és megjelölheti a bántalmazás módját is, majd felteheti kérdéseit. A HelpAPP mobiltelefonos alkalmazás segít felismerni, elkerülni és kezelni az erőszakos helyzeteket. 

A gyermekek az elhanyagolás, bántalmazás és erőszak leggyakoribb áldozatai, akár fizikai, akár érzelmi, lelki erőszakról van szó. Az erőszak nagyon gyakran a családon belül történik, vagy ismerősök követik el – ami különösen romboló hatású lehet. A kisgyermekek a legvédtelenebbek ezekben a helyzetekben. Ők tudnak legkevésbé ellenállni az erőszaknak. Ők értik legkevésbé, hogy mi történik velük. Ők képesek legkevésbé védelmet kérni másoktól.

A nélkülözés mellett a bántalmazás és az erőszak a gyermekek életének, jóllétének legkomolyabb veszélyeztetői.

Magyarországon minden 10. gyermek veszélyben él az őt érő erőszak miatt a saját családjában. Minden második gyermek belekeveredett már verekedésbe az iskolájában. Havonta 3 gyermek hal bele az őt ért bántalmazásba.

A gyermekekkel szembeni erőszak mindenhol mindenhol jelen van a mindennapokban, azonban ritkán vesszük észre a jeleket. A gyermekbántalmazás legtöbbször zárt ajtók mögött zajlik, és rejtve marad. Láthatatlan. Pedig mindannyiunk közös ügye, hogy ez ne maradjon így.

Mindenkinek joga van az erőszakmentes gyermekkorhoz. Minden gyermeket megillet a védelem a fizikai, az érzelmi, a szexuális erőszaktól és az elhanyagolástól. A gyermekbántalmazás megelőzhető!

Az alapvető funkciók mellett (segélyhívó, helyzetjelzés) az applikációval a gyermekek elsajátíthatják az erőszakmentes megoldási módokat és megismerhetik saját jogaikat is. Az UNICEF Magyarország mobiltelefonos alkalmazása bántalmazás esetén azonnali segítséget nyújt a gyerekeknek.

Az ingyenes applikáció iOS és Android eszközökön egyaránt elérhető.

Forrás/Nyitókép: UNICEF

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük