Hasznos információk

Online elérhető speciális filmarchívum fogyatékossággal élő alkotóktól

Magyar Speciális Filmarchívum fontos társadalmi feladatának tartja, hogy a Magyarországon készült valamennyi speciális filmet, vagyis a fogyatékossággal élő emberek által készített filmes alkotásokat egy helyen elérhetővé tegyék, csoportosítsák, kategorizálják, illetve összetett szűrőrendszer segítségével kutathatóvá tegyék.

A digitális dokumentumtár filmes, szociális és gyógypedagógiai szempontból is kiemelkedő értékkel bír. Az elmúlt több mint egy évtized több száz alkotása fontos korrajz is.

Az adatbázist a Magyar Speciális Mozgókép Egyesület indította útjára, a filmek a www.sfa.hu oldalon érhetők el. Az Archívum folyamatos bővítés és feltöltés alatt áll.

„A speciális filmeket szeretnénk elérhetővé tenni mindenki számára, aki érdeklődik a fogyatékossággal élők iránt, aki kutatni, tanulmányozni akarja a speciális filmeket, és azok számára is, akik prezentálni, népszerűsíteni szeretnék ezt a különleges világot, az elérhető alkotások segítségével. A speciális filmeket bárki számára online nézhetővé tesszük, de azok letöltéséhez ingyenes regisztráció szükséges”, közölte az Egyesület. Mint az sfa.hu weboldalon olvasható:

„Több, mint 10 év távlatából időszerű volt a Magyar Speciális FilmArchívum adatbázis létrejötte, mely gyűjti, rendszerezi, kereshetővé és a világ bármely pontjáról a nyilvánosság számára hozzáférhetővé teszi a speciális filmeket és a fogyatékkal élők világát bemutató mozgóképeket. Az adatbázis betekintést nyújt az elmúlt több, mint egy évtized alkotásaiba, fejlődési folyamatába, felfedi a kulturális és szociális tartalmakat, a képernyőn lepergő történet mellett pedig egy mélyebb rétegbe is bepillantást enged: érzékenyen és valósághűen dokumentál, beenged a sérült társaink világába, gondolataiba és érzelmeibe. Az alkotások erőt és életigenlést nyújtanak a vásznon megjelenő humor, hit és kitartás által.  

A filmek általános iskolákban és középiskolákban is vetíthetők, a társadalmi érzékenyítést célul kitűző foglalkozások keretében, a filmnézést vezetett beszélgetés követheti, osztályfőnök, iskolai szociális segítők, gyógypedagógusok stb., más szakemberek bevonásával.

A Magyar Speciális Mozgókép Egyesületről

Magyarországon egyedüliként a Magyar Speciális Mozgókép Egyesület foglalkozik a fogyatékossággal élő emberek filmkészítésével, a folyamatok megsegítésével és fenntartásával. Ennek a tevékenységnek a felvállalása és működtetése nem egy projektötlet alapján indult el, hanem évről évre a folyamatosan megjelenő igényekre reagálva, azokhoz alkalmazkodva alakult ki a jelenlegi egyesületi működési forma.

Az előállított alkotások kulturális és társadalmi szempontból is fontosak. Az alkotók maguk állítanak elő filmes tartalmakat, melyeket a társadalom számára is elérhetővé tesznek, így azok hozzájárulhatnak a magyar, és Kárpát-medencei kulturális élet színesebbé tételéhez, és a társadalom érzékenyítéséhez.

Nyitókép: Képkocka a Harmadnap című filmből

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük