Hasznos információk

Az iskolaváltás szabályai. Az összefoglaló plakát elérhető a Hintalovon Alapítvány weboldalán

Az iskolaváltásra többnyire úgy tekintünk, mint egy „szükséges rossz” megoldásra, de adódhatnak a család életében és a tanköteles korú tanuló iskolai életében is olyan helyzetek, melyek kapcsán elkerülhetetlenné válik a döntés meghozatala. Ilyen például a költözés vagy ha a gyermek tartósan nem érzi jól magát az osztályközösségben, ha a szülő és/vagy a gyermek nem elégedett az oktatás minőségével vagy az intézmény módszereivel, hozzáállásával stb.

Elengedhetetlen, hogy a szülők tájékozottak legyenek az iskolaváltást érintő szabályokat illetően.

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány munkatársai összeállítottak egy letölthető, ingyenesen is hozzáférhető információs anyagot, amely az iskolaváltással kapcsolatos fontos tudnivalókat foglalja össze.

Mint az a letölthető plakáton is olvasható: két gyermekjog irányadó, amire figyelemmel kell lenni. Az egyik, hogy minden gyereknek joga van az ingyenes és kötelező alapfokú, illetve középfokú oktatáshoz. A másik, hogy minden szülőnek joga van megválasztani a gyerekének adandó nevelést.

Az ENSZ Gyermekjogi Egyezményének 28. cikke rögzíti a gyermek jogát az oktatáshoz, míg a 29. cikke meghatározza az oktatás során biztosítandó, elérendő célok körét.

A 28. cikk kimondja, az UNICEF gyermekeknek szóló átirata szerint az alábbiakat: „Jogod van a tanuláshoz! Az államnak ingyenes és kötelező alapfokú iskolákat kell fenntartania. A tanárok az iskolákban csak úgy fegyelmezhetnek, hogy nem sértik meg az ebben az Egyezményben felsorolt jogaidat, sem a méltóságod.”

A 29. cikk pedig így szól az UNICEF tolmácsolásában: „Az oktatásnak olyannak kell lennie, hogy fejlessze a személyiségedet, a tehetséged és a képességeidet. Meg kell tanítaniuk téged a saját jogaidra, és mások jogainak és kultúrájának tiszteletére. Fel kell készíteniük minden gyermeket arra, hogy békés életet éljenek és vigyázzanak a környezetükre.”

Fontos tudni, hogy iskolaváltásra külön kérelem alapján kerülhet sor (2011. évi CXC. törvény 50. §). A kérelmet azon iskola számára kell benyújtani, ahol a gyerek a jövőben a tanulmányait kívánja folytatni.

A körzetes általános iskolák nem utasíthatják el azoknál a gyerekeknél a felvételt, akik a jogszabály által meghatározott területen belül állandó lakcímmel rendelkeznek vagy életvitelszerűen laknak/tartózkodási hellyel rendelkeznek. A középiskolák átvételi szabályai eltérnek az általános iskolákétól, mivel itt nincs kijelölve olyan intézmény, amelynek felvételi kötelezettsége áll fenn a gyerek irányába.

A kötelező felvételt biztosító köznevelési intézményeket ITT lehet megtekinteni.

Az információs anyag kitér arra a fontos körülményre is, hogy Magyarországon a gyerekek 16 éves korukig tankötelesek. Akik közülük nem nyertek felvételt az általuk választott középiskolába, a Köznevelési és Szakképzési Hídprogram keretében tanulhatnak tovább, ill. fejlesztő nevelés-oktatásban részesülnek. A köznevelési hídprogramokról ITT lehet tájékozódni.

A Hintalovon Alapítvány iskolaváltás szabályait összefoglaló plakátja a https://hintalovon.hu/termek/iskolavaltas-szabalyai/ oldalon érhető el, ingyenes változatban is. Ha ingyenesen szeretnénk megkapni, a választható adományösszegeknél az „egyedi adományösszeget” kell megjelölni, és a felugró rubrikába beírni: 0.

Az alapítvány több más információs anyagot az érdeklődők rendelkezésére bocsát ily módon, érdemes körülnézni az oldalukon, külön jelzik, ha egy-egy információs termék ingyenesen is letölthető.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük