Hasznos információk

Diabmentorok: pedagógusok, akik azért felelnek óvodákban, iskolákban, hogy a cukorbeteg gyerekek megfelelő ellátást kapjanak

A diabmentor elnevezést a 18. születésnapját ünneplő Egy Csepp Figyelem Alapítvány találta ki. A diabmentorok azok a pedagógusok, akik azért felelnek óvodákban, iskolákban, hogy a cukorbeteg gyerekek megfelelő ellátást kapjanak. 

Egyre többen vannak az országban annak köszönhetően, hogy az Alapítvány szakemberei felkészítik őket az Oktatási Hivatal megbízásából. A szervezet 2023. májusi sajtóeseményén bemutatták a Diabváltó programot, ami a cukorbeteg fiatalok felnőtté válását segíti.

2021 szeptemberében indultak el a DiabMentor továbbképzések országszerte azoknak a pedagógusoknak, akik a köznevelési törvény szerint a cukorbeteg gyerekek intézményi ellátásáért felelnek. Egyebek mellett megtanulják, hogyan kell vércukrot mérni, mik a rosszullét jelei, hogyan adják be az inzulint, vagy mit ehet egy cukorbeteg gyerek.

Diabváltó – ezen a néven elindult az Egy Csepp Figyelem Alapítvány online tudásbázisának legújabb felülete, melyen azok a cukorbeteg fiatalok találnak hasznos tartalmakat, akiknek kihívásokkal jár az orvosváltás. A fiatalok családtagjainak, pedagógusainak és kortársainak is hasznosak lehetnek ezek az információk.

Az alapítvány hagyományos pedagógus érzékenyítő programja a „Belevalók”, mellyel eddig csaknem 5 500 pedagógust és egyetemi hallgatót értek el. Az oktatás része az ELTE Tanító- és Óvóképző Kar hivatalos képzési programjának.

Kiemelten fontos az alapítvány számára a gyerekek érzékenyítése is. TEENS néven a 13-14 éves korosztálynak 3 évvel ezelőtt elindított egészségprogram most újabb iskolákba jut el. A program célja, hogy felhívja a figyelmet azokra a krónikus betegségekre – cukorbetegség, magas vérnyomás -, amelyek már a fiatalokat is érintik. A korosztály által közkedvelt internetes alkalmazások segítségével tanulhatnak egészséges táplálkozásról, a test és lélek összhangjáról, egészségmegőrzésről.

Töretlen népszerűséggel a 2018-ban elindított KiDS elnevezésű diabétesz képzés is, melyet a Nemzetközi Diabétesz Szövetség hozott létre 6-14 éves általános iskolások, valamint szüleik és tanáraik számára. A program, melyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány valósít meg Magyarországon a cukorbetegség megismerésére, a 2-es típusú diabétesz megelőzésére és az 1-es típusú diabéteszes gyerekek elfogadására irányul.

Luca, egy cukorbeteg kislány története: https://youtu.be/RLIC7Oy1-v8   

DiabMentor képzés a cukorbeteg kisgyermekekért: https://youtu.be/Ydc7i12rJdo

A nyitóképen Luca látható. Fotó: Egy Csepp Figyelem AlapítványVélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük