Hasznos információk

Pszichológiai tanácsadás gyermekeknek, szülőknek. Ingyenes szolgáltatás a 3. kerületben

Mindannyiunk életében előfordulhat, hogy olyan nehézségekkel találjuk szemben magunkat, melyekkel nem sikerül egyedül megküzdenünk. Vagy azért, mert korábban nem tapasztalt problémával találkozunk, vagy azért, mert ahogyan eddig megoldottuk a problémáinkat, az a jelen helyzetben nem működik.

A pszichológiai tanácsadás során a pszichológus segít a hozzá forduló személy aktuális élethelyzeti elakadását megérteni és saját erőforrásaira fókuszálva megoldani azt. A tanácsadás folyamata segítheti az életvezetési nehézségek leküzdését, a stressz hatékonyabb kezelését, a különböző életterületeken megjelenő döntéshelyzetek megoldását, a kommunikáció fejlesztését stb.

A szakemberek a tanácsadási folyamat során átmeneti elakadásokkal és viszonylag jól körülhatárolható problémákkal foglalkoznak, ehhez elengedhetetlen a segítséget kérő személy aktív részvétele, együttműködése.

Mi a különbség a pszichológiai tanácsadás és a terápia között?

A pszichológiai tanácsadás során az „itt és most” a hangsúlyos, tehát az, amit az aktuális élethelyzetben a kliens éppen megél. A pszichoterápia fókusza ezzel szemben a múlt. A pszichológiai tanácsadás rövid távú, a pszichoterápia viszont hosszabb időt vesz igénybe. A pszichoterápia általában mélyebb érzelmi, lelki, személyiségbeli változást tűz ki célul, míg a tanácsadás célja egy adott elakadás feloldása.

Gyermek pszichológiai tanácsadás

A pszichológiai tanácsadás során a szülők ahhoz kapnak támpontokat, hogy miként segíthetik a gyermeküket egy-egy nehézség feloldásában, a gyerekeknek pedig segít megfogalmazni problémáikat és csökkenteni a belső feszültségüket.

Mikor érdemes felkeresni a pszichológiai tanácsadót?

A gyermek megváltozott viselkedése (étkezés, alvás, tanulás, társas kapcsolatok, hangulat stb.) általában azt jelzi, hogy a gyermek valamilyen belső problémával, nehézséggel küzd. Ha a viselkedésváltozás hosszabb ideje tart, negatív irányban határozza meg az életminőséget, érdemes szakembert felkeresni.

A gyerek állapotának javulásában fontos szerepe van a szülőknek is, elengedhetetlen, hogy a segítő szakemberekkel együttműködjenek: felismerjék a problémát, motiváltak legyenek a megoldás keresésében, rendszeresen elvigyék a gyermeket a tanácsadásra.

A pszichológussal való beszélgetés során előtérbe kerülhetnek a gyermek egyéni szükségletei és a gyermekekre ható külső tényezők is, melyek megoldása segíthet a család életének kiegyensúlyozottabbá tételében is. A tanácsadás folyamatának eredménye nem azonnali, ezt is érdemes tudatosítani. Fontos, hogy a szülő a kérdéseit a pszichológusnak, és ne a gyereknek tegye fel.

Az Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központ által nyújtott, 3. kerületi lakosok által igényelhető ingyenes szolgáltatások között elérhető a mediáció, illetve családkonzultáció is, melynek sikeressége nagyban növelheti, vagy akár szükségtelenné is teheti a gyermek pszichológiai tanácsadás megkezdésétd vagy folytatását.

A pszichológus esetenként tanácsolhatja azt is, hogy a gyermek más, a szükségleteihez jobban igazodó szolgáltatást vegyen igénybe (például fejlesztőpedagógus, gyermek pszichoterapeuta), melyek más intézménytípusban érhetőek el.

A pszichológiai tanácsadási folyamat során nem történik feltáró önismereti analízis, valamint a tanácsadó pszichológus nem alkot diagnózist és nem ír szakvéleményt.

A pszichológiai tanácsadás 3. kerületi lakosok számára térítésmentes. A tanácsadás Békásmegyeren és Óbudán érhető el, az ÓCSTGYVK alábbi két szolgáltatási helyén:

1035 Budapest, Váradi u. 9-11.

1039 Budapest, Kelta u. 5.

A tanácsadásra jelentkező kliens először a családsegítő szolgálat munkatársával találkozik. Ekkor a kliens felvázolja a szakembernek a problémáját, majd közösen beszélik meg a továbbiakat. Amennyiben a pszichológiai tanácsadás mellett döntenek, a családsegítő továbbküldi a jelentkezési lapot a pszichológusnak, aki felveszi az ügyféllel a kapcsolatot és időpontot egyeztetnek.

Központi telefonszám: +36 1 250-1964 (Kelta utca), +36 1 250-3766 (Váradi utca)

Nyitókép: Cottonbro/Pexels

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük