Blog

Kés, villa, olló, mobiltelefon gyerek kezébe nem való? A szülőket segítik, a gyerekeket védik a szűrőszoftverek, a felügyeleti eszközök

Az internetező, mobilozó kisiskolások körében meglehetősen gyakoriak a jogsértések, függetlenül attól, hogy – gyerekekről lévén szó – általában nem így nevezzük a jelenséget. Fontos azonban beszélni erről, iskolában és odahaza is a gyerekekkel, mert ezek az ártalmatlannak gondolt „csínytevések” konfliktusokat szülhetnek a gyerekközösségekben vagy a szülők között. Ráadásul sok esetben a pedagógusoknak sem egyszerű kezelniük a kialakult helyzetet, mert a visszaélések nem feltétlenül az iskolában következnek be, viszont hatnak az osztály, az iskolai gyermekközösség működésére, a gyerekek közötti kapcsolatokra.

A cyber bullying a bullying, azaz az iskolai bántalmazás egyik leggyakoribb formája, ám van, amikor az online térben történő ún. bántalmazás konkrétan jogokat sért, például a képmáshoz, hangfelvételhez való jog, a magánélet tiszteletben tartásához való jog megsértését.

Sajnos egyre gyakrabban fordul elő, hogy a mobilozó gyerekek a társaikról, társaik szüleiről és a tanáraikról töltenek le, mentenek le fotókat a közösségi médiából a saját mobilkészülékükre. Tanáraik, társaik szüleinek Facebook oldalait fürkészik gyermeki kíváncsiságtól hajtva. Ha nyilvánosan elérhető fotót találnak ismerőseikről a közösségi médiában, úgy gondolhatják, hogy azokat lementhetik a saját telefonjukra, és a sajátjukként tárolhatják a készülékükön.

A fotók további sorsa innentől kezdve pedig már elég nehezen követhető. A lementett képeket egymásnak továbbküldhetik, szerkesztőprogramokkal mémeket, viccesnek gondolt képeket készíthetnek belőlük. És ez sajnos egyre gyakrabban meg is történik. A gyerekek nemcsak a társaikat, de esetenként a tanáraikat sem kímélik.

A gyerekek nevelésében kulcsfontosságú feladat lenne a szülők, gyerekekkel foglalkozó szakemberek által a netikett, azaz a netes illemszabályok átadása, valamint a szülők részéről a szűrőszoftverek, a szülői felügyeleti eszközök ismerete és használata.

A 3. kerület iskoláiban az Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központ iskolai szociális segítői, valamint a 3. kerületi rendőrkapitányság iskolai bűnmegelőzési tanácsadója tartanak ilyen jellegű ismeretterjesztő foglalkozásokat, osztályfőnökök, iskolavezetők felkérése alapján. Érdemes élni ezzel a lehetőséggel!

Visszatérve a szülői felügyeleti eszközökre! Ha már mobiltelefont adunk a gyerekek kezébe, szülőként célszerű útmutatást nyújtani a számukra. Nem pusztán azért, mert a tudtukon kívül elkövethetnek visszaéléseket vagy azt hihetik, hogy az online felületeken „láthatatlanul” és következmények nélkül piszkálhatják a társaikat, hanem azért is, mert az internet valós veszélyforrás lehet számunkra is: nem mindegy, kikkel csevegnek, milyen információkat, adatokat osztanak meg magukról, a családjukról stb.

Sokféle szűrőprogram és szülői felügyeleti eszköz érhető el, köztük ingyenesek is. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság összeállított egy táblázatot ezen eszközökről, érdemes megismerkedni a lehetőségekkel: https://nmhh.hu/dokumentum/173242/szuroszoftverek.pdf

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük