Blog

Középiskolai felvételi. Kérdésgyűjtemény, hasznos segítség a szóbeli vizsgára való felkészüléshez

A középfokú felvételi eljárás egyik fontos része a szóbeli felvételi vizsga, amit az intézmények többsége előír, így a felvételizők végleges pontszáma az iskolai érdemjegyekből számított ún. „hozott pontok”, a magyar és matematika írásbeli felvételi vizsga eredménye, valamint a szóbelin elért pontokból tevődik össze. Éppen ezért a szóbeli vizsgára is érdemes jól felkészülni.

A középiskolák a honlapján tüntetik fel, hogy adott tantárgyakból milyen jellegű feladatokat kérnek a szóbeli vizsgán a felvételizőktől; több iskola tételsort állít össze, egy-egy intézmény segítségként mintafeladatokat is közread, de az is jellemző, hogy csak általános kiírást tesznek közzé a szóbeli követelményekről.

A szóbelire való felkészülést január végén, február elején mindenképp érdemes elkezdeni! Arra is fontos figyelni, hogy az iskolák mely napokon szóbeliztetnek (erről is a honlapjukon találhatók pontos információk). Előfordul, hogy a szóbeli vizsgák időpontja több intézménynél egybeesik, ez esetben célszerű a középiskolával egyeztetni.

A felvételizőkre hatalmas nyomás nehezedik, ha egy héten belül akár 4-5 szóbeli felvételire is el kell menniük, ezért célszerű azt is figyelembe venni, hogy hány középiskola kerül rá a felvételi jelentkezési lapra. Bár tetszőleges számú középiskola megjelölhető, nincs értelme túl sok iskolát bejelölni, ha a tanuló nem tudja teljesíteni a felvételi követelményeket (nem tud eljutni a szóbeli vizsgákra).

Nehézséget okozhat az is, ha a tanulónak több tantárgyból is kell szóbeliznie, például gimnáziumba készülve megjelöl egy nyelvtagozatot, emellett természettudományi vagy humán tagozatokat is. Érdemes mérlegelni, hogy azonos felkészülési idő mellett minden felvételi tantárgyból megfelelően tud-e teljesíteni, elkerülve az esetleges kudarcélményt és a felkészüléssel járó stresszt.

A szóbeli vizsgákon nemcsak tantárgyi tudásukról, készségeikről kell számot adniuk, de általános elbeszélgetés is részét képezheti a vizsgának, így célszerű erre is felkészülni.

A www.felvetelielokeszito.com weboldal szerkesztője összegyűjtötte a leggyakrabban előforduló kérdéseket. Amennyiben idegen nyelvű elbeszélgetésre kell készülnie a továbbtanuló diáknak, s nem adtak meg konkrét tételeket, alábbi kérdéseket igyekezzen idegen nyelven megválaszolni – javasolja.

Főbb témakörök:

  • Választott iskola, jövőkép
  • Személyes bemutatkozás, érdeklődési kör
  • Meglepő kérdések
  • Szakirányú kérdések

3. kerületi általános iskolák végzős évfolyamain az Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központ iskolai szociális segítői tanórakeretben támogatják a szóbeli felvételire a felkészülést, a pályaorientációs foglalkozások részeként szóbeli vizsgahelyzetet szimulálva az osztályközösségekben. Ezeken az alkalmakon szó esik arról is, hogy miként érdemes felöltözni, mi mindent kell és érdemes vinni a szóbeli vizsgára, és a tanulók olyan praktikákat is megismerhetnek, melyekkel csökkenthető a vizsgadrukk.

Nyitókép: Pixabay

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük