Hasznos információk

Sulinavigátor: hasznos weboldal segíti a középiskolai felvételire készülő diákokat

Nem lehet elég korán kezdeni a középiskolai felvételire való felkészülést, és már fél siker, ha az érintett diákok, családok minden szükséges információt összegyűjtenek, önsegítő módon is támogatva a hosszadalmas folyamatot. A sulinavigator.hu weboldal nekik jött létre, s bár még nem kezdődött el a 2023/2024-es tanév, már most elérhető a honlapon a középfokú felvételi eljárás időrendi áttekintése, s emellett rengeteg hasznos információ a képzőhelyekről, oktatási intézményekről, az előző évek tapasztalatairól, felvételi statisztikáiról stb.

– Önkéntesként azon dolgozunk – írják a szerkesztők -, hogy a középfokú beiskolázás eljárását, annak szervezettségét és objektív tényezőit világossá, érthetővé tegyük az iskolák, szülők és felvételizők számára. Konkrét és könnyen érthető igazodási pontok (gyakori kérdésekre adott válaszok, írásbeli statisztikák, rangsorok, felvételi pontszámítás módja, korábbi években utolsónak felvett diák felvételi rangsorszáma és eredménye) biztosításával átláthatóbbá kívánjuk tenni a középiskolai felvételi folyamatát. Segítünk abban, hogy a diákok jó eséllyel optimális számú, és kompetenciáiknak, motivációiknak megfelelő iskolát vegyenek fel a listájukra. A túl sok iskola/tanulmányi terület jelölése szükségtelen megterhelés a diákok és a felvételiztető iskolák számára is, míg a túl kevés vagy rosszul felmért jelentkezés a diák számára a felvételi ajánlat nélkül maradás kockázatát rejti. Fontosnak tartjuk, hogy az aktuális tanév felvételizői nyíltan és egyértelműen kapjanak visszajelzést a teljesítményükről. A transzparencia segít felszínre hozni és csökkenteni az esetleges adminisztratív hibák számát, ezen keresztül az iskolák minőségbiztosítási szempontjai is kiemelten érvényesülnek. Kidolgoztunk egy, a középiskolák számára teljesen ingyenesen és szabadon felhasználható, egyirányú hash (SHA256 +salt) titkosítási eljárást alkalmazó online eszközt, melynek segítségével úgy hozhatók nyilvánosságra a felvételi jegyzékek („ideiglenes listák”), hogy mind a 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet 40. § (1)-(2) szellemében elvárt transzparencia, mind az adatvédelmi és GDPR szempontok a lehetőség szerint egyszerre teljesüljenek. A lap semmilyen személyes adatot nem gyűjt.

A weboldal tartalmának forrását az Oktatási Hivatal (OH; www.oktatas.hu), illetve az iskolák által nyilvánosságra hozott adatok képezik. Az egyes iskolák felvételi pontszámait az iskolák adott tanévre megadott ponthatárai, továbbá az felvételi jegyzékek és a KIFIR információs rendszer közérdekű adatainak összevetésével igyekeznek megállapítani. Az adatokat önkéntesek gyűjtik, illetve viszik be képlet formájában a rendszerbe az azt publikáló iskolák tájékoztatói alapján.

A sulinavigátor.hu honlapon közölt tartalmak a honlapszerkesztők által elérhető dokumentált forrásokon alapulnak. A táblák összeállításánál a lehető legnagyobb gondosságra törekszenek a teljesség igénye nélkül.

– Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy mindez nem pótolja az aktuális tanévi, helyi adottságoknak megfelelő részletes egyéni tájékozódást, a felvételi tájékoztatók és az OH által közölt információk megismerését.

A 3. kerület általános iskoláiban a 2023/2024-es tanévben is lehetőség lesz a pályaorientáció támogatását célzó 2-3 alkalmas, tanóra keretben megtartott felkészítő foglalkozások igénylésére az érintett évfolyamok osztályfőnökeinek felkérése alapján. A foglalkozásokat az Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központ óvodai és iskolai szociális segítői vezetik.

A Sulinavigátor itt érhető el: sulinavigator.hu

Kapcsolódó összeállítás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük