Blog

Az energiaital, mint „legális pszichoaktív drog”. Miért nem ajánlott a fogyasztásuk 14 év alattiak számára?

Gyakori, hogy az energiaitalokat a 14 év alatti gyerekek is fogyasztják, általános iskola felső tagozatán ún. divatjelenség, jó ideje. Energiaitalhoz a 14 év alattiak is könnyedén hozzájutnak.

Nemcsak a kávéban, energiaitalban találkozhatunk koffeinnel, hanem kóla típusú üdítőitalokban, csokoládékban, kakaóban. Koffeint tehát sokféle módon vihetünk be a szervezetünkbe, ebből csak az egyik változat az energiaital.

Hazánkban jelenleg nem rendelkezik hatályos jogszabály az energiaital fogyasztás alsó korhatáráról, itthon nem került be a gyermek- és fiatalkorúak védelmét szolgáló rendelkezések tiltott termékei közé, vagyis az alkohollal vagy a dohánytermékekkel ellentétben továbbra is megvehetik a tizennyolc évnél fiatalabbak – amit sokan aggályosnak tartanak. Az energiaital gyártói kötelesek a termékeiken feltüntetni a „magas koffein tartalmú” feliratot, amennyiben annak koffeintartalma meghaladja a 15 mg/100ml mennyiséget.

A népegészségügyi termékadóról szóló 2011. évi CIII. törvény azokat a termékeket definiálja energiaitalként, melynek metil-xantin (koffein) tartalma meghaladja a 15 milligramm metil-xantin/100 milliliter mennyiséget, vagy taurin tartalma meghaladja a 100 milligramm taurin/100 milliliter mennyiséget.

– Ha látunk néhány tizenötéves fiatalt, kezükben energiaitallal, akkor azt fogjuk mondani, hogy irgum-burgum, ejnye-bejnye. Ugyanakkor, ha ezek a fiatalok ott ülnek egy kávézó teraszán, és mondjuk latte-t, cappucinót isznak, akkor arra egyetlen egy rossz szót sem szólunk. Pedig, ha megnézzük, nagyjából ugyanolyan mennyiségű koffeint visznek be, annyi különbséggel, hogy az egyik egy kesernyés ízű ital, melybe tesznek tejet, cukrot, míg a másik egy tutti-frutti ízű ital. A kettő elnevezésében van különbség, de a hatóanyagaiban nincs – mondja dr. Zacher Gábor toxikológus egy vele készült interjúban.

Hangsúlyozza: ha megiszik valaki 2-2,5 liter kólát, az felér annyi koffeinbevitellel, mintha meginna egy nagy doboz energiaitalt.

Energiaital 14 év alatt semmiképp se ajánlott! A szakember szerint alapvetően azért, mert a 14 éves kor alatti rendszeres koffeinfogyasztás nem jó irányba viheti a fejlődést, gondolva a szívizomzatra, az erek tónusán való változásra, ami később visszaüthet többek között magas vérnyomásként.

– Azt mondjuk, hogy 14-18 éves kor között 80, maximum 100 mg koffein fogyasztása semmilyen problémát nem okoz. 18 éves kor fölött a maximálisan fogyasztható koffeinmennyiség naponta 400 mg. Ez nagyjából 5 kávénak, 5 doboz energiaitalnak felel meg – említi Dr. Zacher Gábor.

Az energiaitalok másik veszélye a koffeinen túl a többi alkotóelem jelenléte.

Az energiaitalokban a koffeinen kívül ugyanis van még taurin, ami egy aminosav, és a fizikai erőnlétet fokozza azzal, hogy beviszi a cukrot a sejtekbe, és növeli a teljesítőképességet. Akad még guarana, egy növényi kivonat és a memóriára és a fizikális állapotra hat úgy, hogy ebben is van koffein, és ez hozzáadódik az italban eleve benne lévő nem kis mennyiséghez.

A szakirodalom szerint a koffein „az egyetlen legális pszichoaktív drog”.

Idegrendszeri izgató, simaizom lazító. A váz és a szívizom működését fokozza, vízhajtó hatású. A légzőrendszer munkájára is hat, emeli a pulzusszámot és a vérnyomást, tehát az egész szervezetet egy fokozottabb reakciókészségű állapotba helyezi.

Mint arra korábban dr. Havasi Katalin gyermekorvos, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke is felhívta a figyelmet: – Az energiaitalok fogyasztása gyermekek számára egyáltalán nem javasolt, mivel a koffein és az energiaitalokban található serkentő összetevők heves szívverést, szapora pulzust, fejfájást, szorongást, idegességet, „túlpörgést”, alvászavart, de akár hányást vagy hasmenést is okozhatnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük