Blog

Érzékenyítő könyv és film: Az igazi csoda. Egy arcdeformitással született kisfiú története

A gyermekkori szociális kompetenciafejlesztés egyik fontos eleme az ún. érzékenyítés. Az érzékenyítés a gyerekekkel foglalkozó szakemberek – főként pedagógusok, iskolapszichológusok, iskolai szociális segítők – feladata is, de elsődlegesen családi minta a meghatározó. Ideális és optimális esetben a gyerekek már az első életéveikben elsajátíthatják az alapvető szociális normákat annak érdekében, hogy közösségi szereplővé válva az emberi sokféleséggel szemben elfogadóvá, toleránssá, végső soron pedig segítőkész társai válhassanak egymásnak az óvodában, majd az iskolában.

A szociális készségek fejleszthetők, egyebek mellett ún. érzékenyítő könyvek, filmek által is.

Miért fontos iskolai közösségben az érzékenyítés? Mert csökkenti a kiközösítést, és erősíti a befogadó attitűdöt.

R.J. Palacio Csodácska/Az igazi csoda c. könyve August történetét mutatja be. A főhős arcdeformitással született, ezért nem járhatott iskolába. Az ötödik osztályt a Beecher Prep iskolában kezdi újoncként. Képes meggyőzni az osztálytársait arról, hogy külseje ellenére közéjük tartozik? R. J. Palacio modern klasszikust írt. A regényből mozifilm készült.

„A regény és a film egy kisfiú történetén keresztül tart tükröt a társadalom épnek, normálisnak tartott tagjainak; a szereplők által láthatjuk, hogyan viszonyulunk a veleszületett mássághoz, s azt is, hogy mit váltunk ki egy-egy félresikerült vagy totálisan érzéketlen reakcióval az érintettekben.” (forrás)

Bejegyzésünkhöz kapcsolódóan ajánljuk: Emberi Jogok Nyilatkozata 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük