Blog

Segíts magadon, avagy hogyan gondoskodhatunk önmagunkról?

Beköszöntött az új esztendő. Január a nagy remények és a fogadalmak időszaka is. A fogadalmak nagy része jellemzően arról szól, hogy elhagyjunk és felvegyünk, pontosabban beépítsünk új szokásokat, annak érdekében, hogy az életünk teljesebb, harmonikusabb legyen. Megfogadjuk például, hogy kevesebbet fogunk stresszelni, jobban oda fogunk figyelünk magunkra – beiktatjuk a rendszeres sportot, figyelünk az egészséges étkezésre -, ám ahogy telnek a hideg téli napok, lelkesedés alábbhagy, és valahogy minden visszaáll a régi kerékvágásba… (persze vannak azért kivételek.)

Ebben a bejegyzésben az öngondoskodás fontosságára szeretnénk felhívni a figyelmet; az öngondoskodás az év bármely napján elkezdhető! Nem kell nagy – nehezen teljesíthető – dolgokra gondolni, az öngondoskodás is a szokásaink megreformálásáról szól, arról, hogy tudatossá tesszük a minket mentálisan támogató, érzelmileg megtartó tevékenységeket.

Mielőtt sorra vennénk az öngondoskodás típusait, röviden szeretnénk kitérni a stresszre, amely szinte mindannyiunk életében jelen van valamilyen fokon; nehezen kiiktatható, de áldatlan hatásai kezelhetők. A különböző stresszkezelési technikákat, ún. megküzdési módokat már általános iskolában is érdemes megismertetni a gyerekekkel. Az Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központ (ÓCSTGYVK) óvodai és iskolai szociális segítői ilyen témában is tartanak tematikus foglalkozásokat a III. kerület általános és középiskoláiban, és a tapasztalat szerint van is erre igény. A foglalkozások 1-2 alkalmat vesznek igénybe, a diákok és a pedagógusok visszajelzései alapján ezek az interaktív órák igen hasznosak. (A foglalkozásokat jellemzően az osztályfőnökök igénylik a szakemberektől, de arra is volt már példa, hogy Diákönkormányzat tagjai kezdeményeztek foglalkozásokat ebben a témában.)

Visszatérve az öngondoskodásra: számtalan formája létezik. Mindannyiunknak más és más dolgok adhatják meg a valódi feltöltődést, de akadnak olyan tevékenységek, melyek az emberek többségénél működnek. Érdemes megtalálni azokat az öngondoskodási formákat, amelyek hatásosak és amelyeket szívesen beiktatunk a mindennapokba.

Gondolatébresztő gyanánt néhány példa következik Pál Kata Dorottya és Sas Eszter Krisztina 2022-ben megjelent Mentális Elsősegély Napló c. könyvéből, amely az alcíme szerint: kincset érő stresszkezelő eszköztár az élet viharaival szemben.

Fizikai öngondoskodás

Rendszeres sport, testmozgás

Pihentető, minőségi alvás

Egészséges ételek fogyasztása

Ápolt külső – erre való odafigyelés

Rendszeres orvosi kivizsgálás

Pihenés

Pszichológiai öngondoskodás

Rendszeresen beiktatott ún. énidő (időt szánni önmagunkra!)

Odafigyelés az érzésekre, érzések megfogalmazása, pl. beszélni arról, ha valami bánt

Rendszeresen beiktatott digitális detox

Meditáció, relaxáció

Kipróbálni új dolgokat

Naplóírás

Szociális öngondoskodás

Minőségi idő eltöltése a számunkra fontos emberekkel

Kommunikáció, beszélgetés másokkal

Családi, baráti kapcsolatok ápolása

Tudatos médiahasználat (a mérték az érték!)

Személyes öngondoskodás

Hobbi, ennek rendszeres gyakorlása

Örömöt adó, élvezetes tevékenységek beiktatása

Önfejlesztés, tanulás

Új élmények keresése

Célok kitűzése (reális, valódi célokat érdemes keresni!)

Szakmai öngondoskodás

A munka és a magánélet egyensúlyára való törekvés

Szabadság rendszeres beiktatása

Tanulás, képzéseken való részvétel

Napirend, határok kialakítása (időbeli, feladatbeli)

Pénzügyi öngondoskodás

Pénzügyek tudatos kezelése

Az impulzív vásárlások kerülése

Odafigyelés a kiadásokra

Érdemes összeállítani saját öngondoskodási tervet, ennek részeként összegyűjteni az összes olyan tevékenységet, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy kiegyensúlyozottabbá váljunk és jól érezzük magunkat a bőrünkben!

Öngondoskodásban (is) gazdag új esztendőt kívánunk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük